Universitat Rovira i Virgili

"Treballo en un sistema per millorar les prediccions
sobre els efectes del canvi climàtic en ecosistemes polars"

DÍDAC PASCUAL

Estudiant de doctorat al Departament de Geografia Física i Ciències de l'Ecosistema a la Universitat de Lund, Suècia.

Sovint la paraula “geografia” s'associa d'una forma força simplista a la distribució espacial dels elements que estructuren el medi físic de la terra, així com a l'organització i distribució de les estructures humanes sobre el territori. Si bé és cert que aquests són elements geogràfics, la geografia és una ciència que va molt més enllà. “Quina funció exerceix cadascun dels elements del medi (relleu, hidrologia, vegetació, sòl, fauna...) sobre la Terra? Com estan interrelacionats? Quina influència tenim els éssers humans sobre l'espai que ocupem a escala local, regional o global? De quina forma podem disminuir la nostra petjada al planeta?” Aquestes són solament algunes de les preguntes a les que la Geografia pretén donar resposta, i és la cerca d'aquestes respostes les que, personalment, em van portar a cursar el grau de Geografia i Ordenació del Territori a la URV.

El Grau, doncs, em va proporcionar coneixements molt rellevants sobre aquestes temàtiques i sobre moltes altres, que em van permetre entendre el sistema Terra d'una forma holística.

Els estudis de Grau em van permetre dur a terme una estada a la Universitat de Göteborg (Suècia) cursant la menció en canvi climàtic i sostenibilitat, on vaig cursar assignatures i vaig realitzar unes pràctiques. Durant aquest període vaig estudiar en profunditat molts processos mediambientals que succeeixen a altes latituds tant de forma natural com induïda per l'ésser humà. La profunda importància que aquests processos tenen a nivell global, a una escala temporal força curta, em va impactar especialment.

En acabar els estudis de Grau vaig cursar el Màster en Anàlisi i Gestió del Territori: Planificació, Governança i Lideratge territorial a la mateixa URV. Aquests estudis em van permetre entendre millor el desenvolupament de la societat sobre l'espai i la seva interacció amb el medi. No obstant, marcat per l'enorme influència dels ambients polars en el clima global, vaig decidir aprofundir més en aquesta temàtica cursant un Màster en Glaciologia i Ambients Polars a la Universitat d'Estocolm.

La voluntat de contribuir en el coneixement científic i en la seva divulgació m'han portar a cursar un doctorat a la Universitat de Lund. En aquest projecte, que pretén millorar les prediccions sobre els efectes del canvi climàtic en ecosistemes polars, tots els coneixements i eines que la URV i la SU m'han proporcionat seran essencials.